Vad är squaredance?

Squaredance dansas parvis, fyra par åt gången, i en fyrkantsformation. Därav namnet "square" - efter det engelska ordet för fyrkant. Paren måste däremot inte alltid bestå av en kvinna och en man utan kan lika väl vara 2 kvinnor eller 2 män tillsammans.

 

Alla par är vända mot mitten i sin lilla formation och man dansar alltid symmetriskt dvs de par som tittar på varandra gör samma saker. Ett exempel: Om en dam ska gå runt formationen på utsidan, då ska även den dam som står mittemot göra samma sak.

 

Dansen har en "caller" dvs en försångare som hela tiden talar om för dansarna vad skall göras. Dansarna vet aldrig i förväg vad som kommer att hända utan det bestämmer callern vartefter.  Det gäller att vara uppmärksam och lyssna så det är bra motion för både kropp och hjärna.

För att göra det hela lite skojigare så spelar man musik till alla turerna, calls. Alla calls tar antingen 2, 4, 8 eller 16 taktslag i musiken att genomföra. Musiken har ett tempo som är något snabbare än marsch, dvs ca 126-132 taktslag (steg) i minuten.

 

De turer som man dansar är standardiserade turer som man hittar över hela världen, och de delas in i block som tar ungefär två terminer att lära sig (20 kurskvällar). Språket som callern använder sig av är ett "kommandospråk" som baserar sig på engelska, men många uttryck är bara meningslösa ordlekar som är lätta att komma ihåg. Under den första kursen lär man sig de 51 första och grundläggande turerna och sedan är man redo att ge sig ut att dansa hela grundnivån. Under kursens gång ordnas danser utifrån kursnivå.

Grundnivån kallas Basic. Sedan kommer Mainstream, Plus, A1, A2 osv. Callerna anger alltid vilken nivå han kommer att calla och det är ofta varannan Basic, och varannan av de andra nivåerna.
Det är för att alla ska få dansa även om de inte har kommit så långt. Man dansar alltid två danser efter varandra och det kallas för ett tip.

Kläderna är speciella och Westerninspirerade. Mannen bär långärmad skjorta, ofta med ok i samma tyg som damens kjol. Damen har en rundskuren vid kjol och en mycket fyllig underkjol (se bildsidan). Den uppmärksamme kan också se att en del damer har strumpeband och spetsunderbyxor sk. Pettypants.

Musiken varierar och är ofta mycket medryckande. Den kan bestå av allt från country- eller musikalmelodier till techno, såväl gamla som nya "hits". Callern använder sig av speciella skivor där bara musiken är inspelad, sk. singback.

Läs mer om våra kurskvällar och danser på de andra sidorna

 
Copyright © 2005 dinStudio All rights reserved. info@dinstudio.se Redigera text

Är ni intresserad av att prova på squaredance så maila på info@pepparrotterna.dinstudio.se

så kan vi höra av oss när ny kurs börjar